• slider1 Γύρη λουλουδιών
  • slider2 Σπόροι μυκήτων
  • slider3 Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • slider4 Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Κάπνισμα

Με απλά λόγια σας παρουσιάζουμε τι θα συνέβαινε αν σταματούσατε το κάπνισμα αμέσως αφού έχετε διαβάσει το παρακάτω κείμενο:


Σε 20΄ η αρτηριακή σας πίεση θα επέστρεφε σε φυσιολογικά επίπεδα.
Σε 8 ώρες τα επίπεδα του CO (μονοξειδίου του άνθρακα- ενός τοξικού αερίου) στο αίμα σας θα μειώνονταν κατά 50% και τα επίπεδα του οξυγόνου θα γίνονταν ξανά φυσιολογικά.
Σε 48 ώρες η πιθανότητα να υποστείτε κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανακοπή) θα άρχιζε να μειώνεται με αργούς ρυθμούς.
Η νικοτίνη θα είχε απομακρυνθεί από τον οργανισμό σας.
Η όσφρηση και στη συνέχεια η γεύση σας θα επέστρεφαν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σε 72 ώρες οι βρόγχοι σας δεν θα ήταν ερεθισμένοι και η συνολική ενεργητικότητάς σας θα ήταν αυξημένη.
Σε 10 ημέρες η κυκλοφορία του αίματός σας θα αυξάνονταν και θα συνέχιζε να βελτιώνεται για τις επόμενες 10 εβδομάδες.
Σε 3 με 9 μήνες τα πτύελα, ο βήχας και τα αναπνευστικά προβλήματα θα μειώνονταν καθώς η λειτουργικότητα των πνευμόνων σας θα αυξάνονταν κατά 10%.

Σε 1 χρόνο! η πιθανότητα καρδιαγγειακού επεισοδίου θα μειώνονταν στο μισό...
Σε 5 χρόνια!!! η πιθανότητα αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου θα ήταν ίδια με εκείνη ενός μη καπνιστή...
Σε 15 χρόνια!!! η πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα θα ήταν ίδια με εκείνη ενός μη καπνιστή...
Σε 15 χρόνια!!! η πιθανότητα καρδιαγγειακού επεισοδίου θα ήταν ίδια με ενός μη καπνιστή...

Και επειδή τις περισσότερες φορές η συζήτηση για τις βλαπτικές ουσίες που περιέχει ο καπνός περιορίζεται στην νικοτίνη και την πίσσα, δείτε και ελάχιστες ακόμα από τις ουσίες που εισπνέετε όταν καπνίζετε, και αναρωτηθείτε αν θα τις εισπνέατε  μεμονωμένα εάν κάποιος σας το πρότεινε…


Κατά την καύση ενός τσιγάρου παράγονται περίπου 4000 βλαβερές ουσίες από τις οποίες οι 40 είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες!!!

Η απάντηση είναι προφανής...

Το 26% του μαθητικού πληθυσμού της Β’ και Γ’ Γυμνασίου έχει την «εμπειρία της πρώτης δοκιμής», δηλαδή δοκίμασε κάποια στιγμή το κάπνισμα έστω με μερικές «ρουφηξιές» καπνού και από αυτούς, το 40,6% είναι ήδη καπνιστές.

Συνολικά, το 10,7% του μαθητικού πληθυσμού της Β’ και Γ’ Γυμνασίου της χώρας, δηλαδή περίπου 22.000 μαθητές, καπνίζουν...

Στην πλειοψηφία τους, οι σημερινοί μαθητές είχαν την πρώτη τους επαφή με το κάπνισμα πριν κλείσουν τα 13 και σχεδόν οι 2 στους 10 πριν συμπληρώσουν τα 10 έτη.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι ακόμα και το παθητικό κάπνισμα προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, ιδιαίτερα στα παιδιά, και καρκίνο του στοματοφάρυγγα, της ρινικής κοιλότητας, του ρινοφάρυγγα, του λάρυγγα και των πνευμόνων στους ενήλικες.

Το κάπνισμα ευθύνεται για τον θάνατο περίπου 6 εκατομμυρίων ανθρώπων τον χρόνο, από τους οποίους πάνω από τα 5 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στην άμεση χρήση του και περίπου 600.000 θάνατοι αφορούν μη καπνιστές, θύματα του παθητικού καπνίσματος.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki