Οι αμυγδαλές βρίσκονται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας (στο πίσω μέρος του στόματος – «ισθμός») μία στην αριστερή και μία στην δεξιά πλευρά (ιατρικά ονομάζονται και παρίσθμιες αμυγδαλές), ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται η σταφυλή. Είναι σύνηθες να έχουν πάνω τους και κάποιες κρύπτες (μικρές τρυπούλες), χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο. Ακόμα πιο πίσω, στην βάση της γλώσσας βρίσκονται οι γλωσσικές αμυγδαλές και μαζί με τα κρεατάκια (τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις) αποτελούν αυτό που ονομάζεται δακτύλιος του Waldeyer (Waldeyer’s ring) και στην ουσία αποτελεί ένα δίκτυο λεμφικού ιστού, που συμμετέχει και προάγει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ποικίλα παθογόνα.
Οι παλιότερες γενιές θεωρούσαν τις αμυγδαλές ως "φίλτρο του οργανισμού", αφού πίστευαν ότι κατά κάποιο τρόπο συγκρατούσαν τα μικρόβια και τους ιούς. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι παρίσθμιες και οι γλωσσικές αμυγδαλές, όπως και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (δηλαδή ο δακτύλιος του Waldeyer που αναφέραμε) παράγουν ανοσοσφαιρίνες (αντισώματα) κατά των διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών. Είναι λοιπόν πραγματικά ενεργή η συμμετοχή τους στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά δεν αποτελούν ούτε το μοναδικό, αλλά ούτε και το κύριο μέσο προστασίας ενάντια στις λοιμώξεις. Η φύση έχει προνοήσει ώστε οι εφεδρείες του ανοσοποιητικού μας συστήματος να μην εξαντλούνται στην μικρή προστασία που προσφέρουν οι αμυγδαλές, έτσι ώστε να γινόμαστε ευάλωτοι σε λοιμώξεις μετά την αφαίρεσή τους.
Φανταστείτε κάτι ανάλογο με την σκωληκοειδή απόφυση (ένα υπολειμματικό όργανο) που έχουμε όλοι μας, και την επέμβαση της σκωληκοειδεκτομής, που κάνουν όμως μόνοι εκείνοι που θα εμφανίσουν οξεία σκωληκοειδίτιδα.
Στην περίπτωση λοιπόν, που οι αμυγδαλές δυσλειτουργούν και δημιουργούν προβλήματα (Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής άπνοιας), τότε πρεπει να αφαιρούνται.
Το Σύνδρομο της Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας (άπνοιες στην διάρκεια του ύπνου) αποτελεί απόλυτη ένδειξη πραγματοποίησης της επέμβασης της αμυγδαλεκτομής (και τις περισσότερες φορές συνδυάζεται και με την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων-αφαιρούνται και τα κρεατάκια).
Εφόσον υπάρχουν οι σωστές ενδείξεις, η ηλικία του ασθενούς δεν παίζει ρόλο στην απόφαση για αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή. Είναι λογικό, όμως, ότι τα κριτήριά μας είναι πιο αυστηρά στις μικρές παρά στις μεγάλες ηλικίες και η διστακτικότητά μας για την αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών στην παιδική ηλικία είναι δεδομένη. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η αμυγδαλεκτομή και η αδενοτομή είναι βασικά επεμβάσεις της παιδικής ηλικίας.
Στην διεθνή βιβλιογραφία δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τα οποία έχουν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή, υστερούν από πλευράς ικανότητας άμυνας του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Επιπρόσθετα έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική αντιμετώπιση των απνοιών, οι οποίες μετά την επέμβαση αφαίρεσης των αμυγδαλών και των αδενοειδών, θεραπεύονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.
Επίσης, σε λίγες βέβαια περιπτώσεις, είναι σωστό σε εκείνους τους ασθενείς που παρουσιάζουν περισσότερα των 5 περιστατικών αμυγδαλίτιδας ανά έτος, ή περισσότερα από 7 στην τελευταία 2ετία, να προτείνεται αμυγδαλεκτομή. Βεβαίως, δεν πρέπει να υπολογίζεται μόνο η τακτικότητα των επεισοδίων αλλά και η βαρύτητα τους, καθώς πολλές φορές οι ασθενείς απέχουν από το σχολείο ή την εργασία πολλές ημέρες κάθε φορά, λόγω της αυξημένης νοσηρότητας που συνήθως προκαλεί μια οξεία πυώδης αμυγδαλίτιδα.
Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.