• Γύρη λουλουδιών
  • Σπόροι μυκήτων
  • Διενέργεια δερματικών αλλεργικών test σε παιδί
  • Μικρόβια σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

Διαταραχές ισορροπίας

Ο έλεγχος της ισορροπίας και του συντονισμού του ανθρώπινου σώματος  γίνεται από τον εγκέφαλο με την βοήθεια πληροφοριών που στέλνονται από την περιφέρεια (τα διάφορα όργανα και συστήματα) σχετικά με τη θέση ή την κίνηση του κεφαλιού και του σώματος. Οι πληροφορίες αυτές επεξεργάζονται και αξιολογούνται από ειδικά εγκεφαλικά κέντρα και στη συνέχεια εκλύονται αντανακλαστικοί μηχανισμοί που συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας (Εικόνα 1).Ιλιγγος-1

Με απλά λόγια, πληροφορίες που προέρχονται από τα μάτια για παράδειγμα και αφορούν οπτικά ερεθίσματα (εικόνες) από το περιβάλλον υποβοηθούν στον προσανατολισμό και την ισορροπία στο χώρο. Ανάλογα, πληροφορίες που προέρχονται από τους μυς και τις αρθρώσεις στα χέρια, στα πόδια και στην σπονδυλική στήλη, υποβοηθούν στην αντίληψη της θέσης μας στο χώρο και της διατήρησης της λεπτής ισορροπίας όταν περπατάμε ή τρέχουμε.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει το Αιθουσαίο Σύστημα (αυτό που πολλές φορές αναφέρεται ως «λαβύρινθος»),  καθώς ελέγχει ερεθίσματα που σχετίζονται με την κίνηση ή την στάση του σώματος, συνεισφέροντας έτσι στον προσανατολισμό στο χώρο και τον συντονισμό των κινήσεων. Οι λαβύρινθοι λοιπόν, βρίσκονται στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού (και στις δύο πλευρές) και ελέγχουν ερεθίσματα που αφορούν την επιτάχυνση ή επιβράδυνση του κεφαλιού όταν το στρίβουμε προς διάφορες κατευθύνσεις.

Όταν διαταράσσεται  η ομαλή τροφοδοσία του εγκεφάλου με πληροφορίες από οποιοδήποτε από αυτά τα συστήματα (μάτια, μυς και αρθρώσεις, λαβύρινθοι),  ο εγκέφαλος ερμηνεύει λανθασμένα την μεταβολή των πληροφοριών σαν κίνηση ή σαν αλλαγή της θέσης του σώματος και έτσι δημιουργείται η αίσθηση του ιλίγγου.

Ο όρος ίλιγγος χρησιμοποιείται για να περιγράψει στην ουσία μια ψευδαίσθηση κίνησης που νιώθει ο ασθενής, και μπορεί να εκδηλωθεί είτε με την έννοια της περιστροφής (γυρίζει ο ίδιος ή γυρίζουν τα αντικείμενα γύρω του), είτε με την έννοια της ώθησης (νιώθει ότι τον σπρώχνουν), είτε με την έννοια της αιώρησης του σώματός του προς τα πλάγια, εμπρός ή πίσω, πάνω ή κάτω, είτε τέλος με την έννοια της τάσης για πτώση του σώματος του (αστάθεια). Σχεδόν πάντα ο ασθενής αναγνωρίζει ότι η αίσθηση της κίνησης δεν είναι πραγματική, αλλά επειδή συνήθως ο ίλιγγος συνδυάζεται με ναυτία, εμέτους, εφίδρωση, ωχρότητα, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, φωτοφοβία κ.τ.λ. δημιουργεί μια ιδιαίτερα νοσηρή κατάσταση που αποδιοργανώνει τον ασθενή.

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί υποβάλλει τον ασθενή σε έναν πλήρη  Νευρο-Ωτολογικό έλεγχο με τη βοήθεια του Ηλεκτρονυσταγμογραφήματος (ΗΝΓ), που αποτελεί σήμερα τον πλέον ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο για την επίτευξη αντικειμενικών ευρημάτων σχετικά με  την λειτουργία του αιθουσαίου συστήματος (των λαβυρίνθων), και να βοηθήσει στη διερεύνηση και την αντιμετώπιση του ιλίγγου.Ιλιγγος-2

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
AthinaikiΔέχεται ασθενείς στην Αθηναϊκή Mediclinic (Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη) μετά από συνεννόηση - ραντεβού.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΛ-ΑΛΛΕΡΓΙΑAthinaiki