Η άπνοια του ύπνου στα παιδιά
Στα μικρά παιδιά οι άπνοιες – η διακοπή της αναπνοής για κάποια δευτερόλεπτα - προκαλούνται από την υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) που φράζουν το οπίσθιο τμήμα της μύτης (ρινοφάρυγγα) και της υπερτροφίας των αμυγδαλών που φράζουν το στοματοφάρυγγα.
Το αποτέλεσμα είναι η απόφραξη της αναπνευστικής οδού και η παρεμπόδιση…
Κρεατάκια - Αδενοειδείς εκβλαστήσεις
Τα «κρεατάκια» (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) είναι λεμφικός ιστός (λεμφαδένες) που συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού. Ο ρόλος τους συνίσταται στο να αναγνωρίζουν τα διάφορα μικρόβια και τους ιούς και να δημιουργούν αντισώματα εναντίον τους ενεργοποιώντας έτσι την άμυνα του οργανισμού. Καθώς οι παθογόνοι μικρο-οργανισμοί εισέρχονται με τον αέρα από το στόμα και την μύτη στον οργανισμό, τα κρεατάκια είναι τοποθετημένα στην πίσω επιφάνεια της μύτης αποτελώντας ένα φίλτρο-εμπόδιο στην είσοδό τους.
Υγρό στο αυτί - Εκκριτική ωτίτιδα
Το «υγρό στο αυτί» είναι μια πολύ συχνή κατάσταση στα παιδιά, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 4 στα 5 παιδιά (ποσοστό 80%) θα εμφανίσουν ένα επεισόδιο μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών. Η ιατρική ονομασία της πάθησης είναι «Εκκριτική Ωτίτιδα» από την λέξη «έκκριμα» που αναφέρεται στο υγρό που εκκρίνεται.
Όταν ένα παιδί ή και πιο σπάνια ένας ενήλικας εμφανίζει εκκριτική ωτίτιδα, σημαίνει πως έχει συσσωρευτεί υγρό στο μέσο ους (μέσο αυτί). Το μέσο ους βρίσκεται πίσω από την τυμπανική μεμβράνη και περιέχει τρία πολύ…
Αμυγδαλές και αμυγδαλεκτομή
Οι αμυγδαλές βρίσκονται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας (στο πίσω μέρος του στόματος – «ισθμός») μία στην αριστερή και μία στην δεξιά πλευρά (ιατρικά ονομάζονται και παρίσθμιες αμυγδαλές), ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται η σταφυλή. Είναι σύνηθες να έχουν πάνω τους και κάποιες κρύπτες (μικρές τρυπούλες), χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο. Ακόμα πιο πίσω, στην βάση της γλώσσας βρίσκονται οι γλωσσικές αμυγδαλές και μαζί με τα κρεατάκια (τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις) αποτελούν αυτό που ονομάζεται δακτύλιος του Waldeyer (Waldeyer’s ring) και…
«Ίωση, κρύωμα, συνάχι, γρίπη, βρογχίτιδα…»
Όλοι οι παραπάνω όροι και ίσως και κάποιοι ακόμα, χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν στη πραγματικότητα την ίδια παθολογική κατάσταση. Τα συμπτώματα είναι πολύ γνωστά σε όλους μας και αρχικά σχετίζονται με τη ρινική οδό καθώς εμφανίζονται καταρροή (τρέξιμο της μύτης), φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση (μπούκωμα της μύτης) και κατάποση οπισθορινικά εκκρίσεων που καταλήγουν στο στοματοφάρυγγα (καταπίνουμε βλέννες). Άλλα κοινά συμπτώματα είναι η φαρυγγαλγία (ευαισθησία και ο πόνος στο λαιμό), ο βήχας και η ανάγκη συνεχούς καθαρισμού του φάρυγγα,…
Νεογνική ακοή
Η λίστα που ακολουθεί μας δίνει κάποιες ενδείξεις σχετικά με το περιμένουμε να δούμε (αντιδράσεις) από ένα νεογνό (μωρό), καθώς μεγαλώνει, για να ελέγξουμε την ακοή του.
Τα μωρά φυσικά διαφέρουν μεταξύ τους και ακόμα περισσότερο διαφέρουν στο τι μπορούν να κάνουν ανάλογα με την ηλικία τους.
Λίγες ημέρες μετά την γέννηση – Το μωρό
Ξαφνιάζεται και τρομάζει (ανοίγει- τεντώνει χέρια και πόδια) από έναν δυνατό θόρυβο όπως το χειροκρότημα (τα παλαμάκια) ή από μια πόρτα που κλείνει απότομα.
1…