Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση
Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LPR-Laryngopharyngeal reflux) συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του στομάχου (όπως υδροχλωρικό οξύ, χολικά και παγκρεατικά ένζυμα και άλλα υγρά που παράγονται κατά την πέψη των τροφών), παλινδρομούν (επιστρέφουν) από το στομάχι δια μέσου του οισοφάγου στον λάρυγγα, τον φάρυγγα, τη στοματική κοιλότητα (στόμα) και την ρινική κοιλότητα (μύτη), και την κοιλότητα του μέσου ωτός (αυτί). Ο βλεννογόνος αυτών των περιοχών δεν έχει αμυντικούς μηχανισμούς εναντίον αυτών των υγρών με αποτέλεσμα να καταστρέφεται.
Κακοσμία του στόματος
Το στόμα μας είναι πλούσιο σε βακτηρίδια που αποτελούν τη φυσιολογική του χλωρίδα και συμμετέχουν στην διάσπαση των τροφών. Η κακοσμία του στόματος (Χαλίτωση όπως λέγεται ιατρικά) οφείλεται κυρίως σε χημικές ουσίες που περιέχουν θείο και παράγονται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών των τροφών, αλλά και από τη διάσπαση των πρωτεϊνών των κυττάρων των ιστών και του σάλιου.
Σαν πιθανές αιτίες είναι η ουλίτιδα και η οδοντική πλάκα, οι μόνιμες τεχνητές οδοντοστοιχίες και η τερηδόνα, η ξηροστομία, η παλινδρόμηση οξέων από…
Ροχαλητό και άπνοιες
Το ροχαλητό είναι μια συνήθης διαταραχή του ύπνου που μπορεί να αφορά όλους μας ανεξάρτητα από την ηλικία, αν και συνήθως εμφανίζεται πιο συχνά στους άντρες και σε άτομα που είναι υπέρβαρα. Με την πάροδο της ηλικίας το ροχαλητό συνήθως επιδεινώνεται και στατιστικά το 45% των ενηλίκων κάποια στιγμή μπορεί να ροχαλίζουν ενώ το 25% θεωρείται ότι ροχαλίζουν μόνιμα.
Το ροχαλητό παράγεται από την παρεμπόδιση της φυσιολογικής ροής του αέρα από το στόμα και τη μύτη, όταν τα τοιχώματα του φάρυγγα δονούνται επαναλαμβανόμενα…
Η κατάποση και οι διαταραχές της
Όλες οι τροφές που τρώμε, αφού πρώτα τεμαχιστούν με τις κινήσεις των δοντιών, μετατρέπονται σε βλωμό (μπουκιά) μέσα στο στόμα με τη βοήθεια της σιέλου (του σάλιου) και των κινήσεων της γλώσσας και στη συνέχεια μεταφέρονται αρχικά στο φάρυγγα και από εκεί στον οισοφάγο με διαδοχικές κινήσεις, το σύνολο των οποίων ονομάζουμε κατάποση. Η ίδια διαδικασία αφορά φυσικά εκτός από τις στερεές τροφές και τα διάφορα υγρά που πίνουμε (νερό, χυμοί, αλκοόλ κ.τ.λ.).
Στην ουσία η κατάποση περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές φάσεις που είναι η στοματική,…
Διαταραχές της γεύσης
Η αίσθηση της γεύσης προκύπτει όταν μικρά μόρια από τις τροφές που τρώμε ή από τα υγρά που πίνουμε έρχονται σε επαφή με κύτταρα-υποδοχείς της γεύσης που υπάρχουν στην γλώσσα, στην οροφή του στόματος, στον φάρυγγα και τον λάρυγγα και αποτελούν τους γευστικούς κάλυκες. Από τα κύτταρα αυτά ξεκινούν νευρικές απολήξεις (μικρά νεύρα) που μεταφέρουν τα ερεθίσματα των γεύσεων στον εγκέφαλο.
Υπάρχουν 5 βασικές κατηγορίες γεύσεων που αναγνωρίζονται από τους γευστικούς κάλυκες και είναι το γλυκό, το πικρό, το αλμυρό, το ξινό και τέλος…
Αμυγδαλόλιθοι
Οι αμυγδαλόλιθοι (ή αλλιώς οι πέτρες στις αμυγδαλές) είναι μικρές, λευκές συνήθως, αλλοιώσεις που δημιουργούνται πάνω στις αμυγδαλές. Η επιφάνεια των αμυγδαλών δεν είναι λεία, έχει κρύπτες (μικρά βαθουλώματα) όπου προσκολλώνται τόσο τα υπολείμματα των τροφών όσο και κύτταρα που καταστρέφονται από το επιθήλιο του στόματος που ανανεώνεται καθημερινά.
Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι αμυγδαλόλιθοι είναι τελείως διαφορετική οντότητα από την οξεία πυώδη αμυγδαλίτιδα, που οφείλεται σε μικροβιακή λοίμωξη και εμφανίζεται με διάχυτο πύο πάνω…